fuyooo!!!

Wednesday, August 24, 2011

menghitung hari

Assalamualaikum

Sekejap betul masa berlalu, minggu depan dah masuk Aidilfitri.... Alhamdulillah, baju anak-anak dah beli... sumer aku beli kat bangi jer.. "dekat lagi jimat" hehehehe... tapi yang merunsing kepala aku sekarang ini adalah... baju raya aku tak jumpe lagi, dah jumpe yang berkenan tapi kaler die lak yang menyakitkan mata.. hmm... sedih tak?? sedih kan??? hmm...

Tulah, sabtu nie ngat nak ajak suamiku pergi jalan TAR tapi kalau dia tak mau pi... terpaksalah aku mengajak adik ku untuk ke sana... Minggu lepas pegi jalan TAR tak terfikir langsung nak cari baju untuk diri sendiri, asyik fikir keperluan anak-anak jer.... memang aku dah nekad, kalo tak jumpa gak baju dalam minggu nie, memang ke jalan TAR ar jawabnye...



p/s alamak nak ke sana tue satu hal, ramai org... hope ramai gak org yang dah balik kg.. jd takderla sesak sangat..

Monday, August 22, 2011

dah nak raya???

Assalamualaikum....


addduuuuhhhh!!!!! dah tinggal lagi seminggu jer nak raya...  time-time macam niela ibu bapa sibuk dengan persiapan barang anak-anak untuk beraya. Pada mereka, biarla hanya sekadar baju raya tahun lepas tapi tidak pada anak-anak... Anak-anak mesti diberikan baju raya baharu sebagai 'upah' setelah sebulan berpuasa... Walaupun, tiada duit menjelang raya tetap diusahakan sampai dapat... teringat mak n abah aku dulu, macam tu jugakla... aku pulak xkire, mesti nak baju baru bila raya, nasib baik gak mak aku pandai menjahit... jadi baju anak-anak perempuan memang mak aku yang akan jahit sendiri.... cuma baju lelaki mak aku tak berapa mahir... nasib baik gak anak lelaki cuma 3 orang jer dalam keluarga... hmmmm.....





Pada aku pulak, ini masa aku melalui zaman tersebut... Di mana anak diutamakan, selagi baju raya anak tak dapat yang berkenan di hati, selagi itulah aku tak akan beli baju raya untuk diri sendiri... 



Semalam iaitu pada 21 Ogos 2011, anak aku yang sulung telah menghilangkan diri... masa tue aku tak taw dah nak wat apa, kaki dah tak mampu untuk menampung badan sendiri... longlai!!, hhmmmm.... hanya berserah kepada Allah S.W.T berharap agar dapat berjumpa dengan anak ku semula... hatiku??? Tuhan jer yang tahu betapa luluhnya hati ini bila mengenangkan anak yang ku jaga selama ini hilang... dalam kotak fikiranku, telah fikir yang bukan-bukan... kerisauan membelenggu... Hadiifff????!!!! di mana kau sayang....??? mama mencarimu nak.... Dengan naluri hati seorang mama (yang ini mmg aku akui, naluri ibu sentiasa betol...), aku pergi semula ke tempat hadif menghilangkan diri... and.... finally... aku bertemu semula dengan anakku.. Hadif berdiri sambil tersenyum-senyum padaku.... Ya Allah... terima kasih Ya Allah.... walaupun hilang hanya selama 15 minit, tapi... Tuhan jer yang tahu betapa aku sedih...



Bila berjumpa semula dengan Hadif, aku terus peluk dan cium dia... nak marah pun tak boleh, sebab memang lumrah kanak-kanak memang begitu... jadi kita sebagi ibu bapa yang perlu pantau anak-anak... aku akui kesilapan diri sendiri... mulai saat itu, mmg hadif menjerit-jerit minta dilepaskan tapi... tidak ku hiraukan, aku tak nak kejadian itu berulang kembali...



p/s  ape Hadif nie ngat aku ngah main 'hide n Seek' kot???!!!! aduh anakku... bijaknya kamu berdiri di tempat   kamu hilang... bak kata pepatah... sesat jalan, kembali ke pangkal jalan... hehehehe... apakah mood aku sekarang ini??? mcm sedih tapi ko boleh gelak2 kan???!!! taw kat mak aku nie... sampai raya bebel tak habis... Dayah, jgn bocor rahsia kat mak erk..... janji??



Tuesday, August 16, 2011

English for Meeting

Assalamualaikum...

Bermula semalam aku berada di De Palma Hotel, Shah Alam sampai 17 Ogos. Walaupun Selangor bercuti

esk tp aku tetap bekerja, itulah dinamakan komitmen bekerja.. (wak!!!! lu!!!!!!!!!!) hahahaha...

This is my 1st time keluar berkursus pada bulan ramadhan... di kesempatan ini aku nak mengucapkan

bebanyak terima kasih kepada Ust. Afandi yang banyak membantu sepanjang Dr. Jalil tak sampai di      

De Palma.. ehhh!!! tak lupa kpd bosku, Ust Abrar...  terima kasih bebyk...( aku rase dah mcm wat speech menang Award jer) hahahaha...

ok see u next entry



Wednesday, August 10, 2011

sumer pun nak

Assalamualaikum


Hari ni dah masuk hari ke-10 umat islam berpuasa, aku jer yang lambat wat entri pasal puasa nie. Org lain dah berjela-jela dah cite pasal puasa, ada yang dah berbuka di luar pun. Aduhhhh!!!! nape ngan saya nie?? (saya??? iyer, tuan-tuan dan puan-puan... bulan puasa kena jaga tutur kata kita) hehehehe... setahu aku, ari pertama puasa jer aku dah kuarkan perkataan macam-macam.... Eh???!!! aku dah dengar lagu rayala... yerla skrg nie leh pasang MP3, download jer kat 4shared.... macam-macam lagu raya ko dapat. tak macam dulu-dulu, terasa meriah betol kalo nak raya, mana taknya dekat-dekat nak raya baru kuar lagu raya kat radio. bestkan puasa masa zaman budak-budak dulu??? asal solat terawih jer aku ngelat, surau kat umah aku tue terawihnye wat 21 Rakaat, aku macam biasa r, wat lapan rakaat jer... eh! solat mse tue pun macam tak senang ar sbb dah dengar orang duk bakar mercun+meriam... ish!!! serius bedebar-debar jantung aku menunggu bilalah aku nak abis solat nie...?? abis jer solat, aku pun dengan cepatnya packing telekung pastu pas kat kakak aku suh bawa balik umah... aku lak??? hmmmm.... join kawan-kawan aku main mercun ar, time tue nak join abang-abang aku, dorg tue tak bagi... alasannye, dorg main meriam besi... aku pun tak paham sebenarnya, kalo korang penah main meriam besi tue, mungkin korang taw ar!!! tp bunyi die.... MASYAALLAH!!!! memang kuat giler!!!!! aku pun tak berani sebenarnya... hahahahaha.... 

Pastu, macam biasa... sampai jer umah, mak aku bagilah hadiah bulan puasa kat aku sebab ngelat solat terawih... hahahaha (padan muka aku!!!! sape suh nakal sangat!!!!) Tapikan....... time bulan-bulan puasa mcm nie ar aku amik kesempatan leh kuar malam main-main kat luar.... kalo tak, jangan harap!!!!! ko nak jadi ape??? sebab tue aku bagi alasan aku gi solat terawih.... hahahahaha...


p/s : aku memang tak nak attachkan apa-apa gambar pun sebab aku nak bercerita macam karangan Bahasa Melayu.... (kalo cikgu BM aku bacalah blog aku nie, mati aku!!!! sebab ayat tunggang langgang) AMPUNKAN SAYA CIKGU!!!!!

*jap-jap, apa kaitan tajuk ngan cite aku nie hah??? takde kaitan??? suka hati akula!!! sebab aku yang taip...