fuyooo!!!

Friday, September 16, 2011

BISIKAN HATI

4 Jenis Bisikan Hati 




1.Bisikan pertama dinamakan khatir خاطر (bisikan hati ),datang daripada Allah SWT yang


 dipenuhi dengan kebaikan dan ianya adalah hujjah untuk kita. 




2. Bisikan hati yang biasa diterima oleh manusia. 




3.Bisikan daripada Malaikat Mulhin, bisikan membawa kebaikan,ianya adalah penasihat


 kepada kita yang boleh dipanggil juga إرشاد. 




4.Bisikan syaitan yang dinamakan waswasah خاطر النفس merupakan keburukan yang


 menghalang kebaikan dan menyesatkan.


Wednesday, September 14, 2011

apa dah jadi???

Assalamualaikum

tulisan ini adalah sekadar meluahkan apa yang tersirat di hati. apa yang terjadi tiada kaitan langsung dengan yang tersurat mahupun tersirat. ini adalah kata-kata yang keluar dari penulis skrip drama yang telah dilakonkan atas arahan pengarah yang juga penulis skrip berkenaan. penulis membuat khayalan cerita yang langsung tak masuk akal dan telah mengucar kacirkan pelakon sesama pelakon.. dan akhirnya produksi terpaksa ditutup, atas alasan tiada komitmen dari para pelakon...



p/s renung-renungkanlah...


Tuesday, September 6, 2011

update edisi raya

Assalamualaikum...

Selamat Hari Raya tuk semua muslimin dan muslimat.. Amacam raya?? bestkan??? aku pasti ramai yang agak malas jugak nak masuk opis hari nie... macam aku gak, malas nak masuk opis... nak mengadap kerja yang tak benti2... aduhhh... korang raya kat mana?? aku macam biasela, raya kat serdang, selangor jer... huhuhuhu...
Manalah aku ada kg tuk beraya... pepagi raya nak menziarah kubur arwah abah aku... So, memang tak leh ar nak ke mana2... tak kemana2 tu maksudnya jalan jauh ar... aku biasenye pas menziarah kubur terus pi umah pakcik2 aku yang berdekatan dan tak balik kg beraya....kalau nak balik penang pun tunggula raya kedua or ketiga.. itupun 2 tahun lepas wat mcm tue... sedey taw!!! korang ngat tak sedih ker, bila org lain sibuk balik kg, ko duk kat cnie... tp ada aku kesah??? nasib baik mak aku memang duk kat serdang jer jadi tak gaduh tuk balik braya.. huhu... ..



my family... i luv u all!!! all of u are my strength...
(tp apesal songkok sayang mcm senget jer...??)





mak bersama cucu-cucunya...





sayang... i love u forever!!!






ada mcm isteri mithali x??? itu naseb xamik gambar time salam raya.. huhuhu







our family with mum... i luv u 2 mum!!!!

p/s : raya pertama jer amik gambar beria-ria... pastu kamera duk diam-diam dalam handbag... huhuhu

Wednesday, August 24, 2011

menghitung hari

Assalamualaikum

Sekejap betul masa berlalu, minggu depan dah masuk Aidilfitri.... Alhamdulillah, baju anak-anak dah beli... sumer aku beli kat bangi jer.. "dekat lagi jimat" hehehehe... tapi yang merunsing kepala aku sekarang ini adalah... baju raya aku tak jumpe lagi, dah jumpe yang berkenan tapi kaler die lak yang menyakitkan mata.. hmm... sedih tak?? sedih kan??? hmm...

Tulah, sabtu nie ngat nak ajak suamiku pergi jalan TAR tapi kalau dia tak mau pi... terpaksalah aku mengajak adik ku untuk ke sana... Minggu lepas pegi jalan TAR tak terfikir langsung nak cari baju untuk diri sendiri, asyik fikir keperluan anak-anak jer.... memang aku dah nekad, kalo tak jumpa gak baju dalam minggu nie, memang ke jalan TAR ar jawabnye...



p/s alamak nak ke sana tue satu hal, ramai org... hope ramai gak org yang dah balik kg.. jd takderla sesak sangat..

Monday, August 22, 2011

dah nak raya???

Assalamualaikum....


addduuuuhhhh!!!!! dah tinggal lagi seminggu jer nak raya...  time-time macam niela ibu bapa sibuk dengan persiapan barang anak-anak untuk beraya. Pada mereka, biarla hanya sekadar baju raya tahun lepas tapi tidak pada anak-anak... Anak-anak mesti diberikan baju raya baharu sebagai 'upah' setelah sebulan berpuasa... Walaupun, tiada duit menjelang raya tetap diusahakan sampai dapat... teringat mak n abah aku dulu, macam tu jugakla... aku pulak xkire, mesti nak baju baru bila raya, nasib baik gak mak aku pandai menjahit... jadi baju anak-anak perempuan memang mak aku yang akan jahit sendiri.... cuma baju lelaki mak aku tak berapa mahir... nasib baik gak anak lelaki cuma 3 orang jer dalam keluarga... hmmmm.....





Pada aku pulak, ini masa aku melalui zaman tersebut... Di mana anak diutamakan, selagi baju raya anak tak dapat yang berkenan di hati, selagi itulah aku tak akan beli baju raya untuk diri sendiri... 



Semalam iaitu pada 21 Ogos 2011, anak aku yang sulung telah menghilangkan diri... masa tue aku tak taw dah nak wat apa, kaki dah tak mampu untuk menampung badan sendiri... longlai!!, hhmmmm.... hanya berserah kepada Allah S.W.T berharap agar dapat berjumpa dengan anak ku semula... hatiku??? Tuhan jer yang tahu betapa luluhnya hati ini bila mengenangkan anak yang ku jaga selama ini hilang... dalam kotak fikiranku, telah fikir yang bukan-bukan... kerisauan membelenggu... Hadiifff????!!!! di mana kau sayang....??? mama mencarimu nak.... Dengan naluri hati seorang mama (yang ini mmg aku akui, naluri ibu sentiasa betol...), aku pergi semula ke tempat hadif menghilangkan diri... and.... finally... aku bertemu semula dengan anakku.. Hadif berdiri sambil tersenyum-senyum padaku.... Ya Allah... terima kasih Ya Allah.... walaupun hilang hanya selama 15 minit, tapi... Tuhan jer yang tahu betapa aku sedih...



Bila berjumpa semula dengan Hadif, aku terus peluk dan cium dia... nak marah pun tak boleh, sebab memang lumrah kanak-kanak memang begitu... jadi kita sebagi ibu bapa yang perlu pantau anak-anak... aku akui kesilapan diri sendiri... mulai saat itu, mmg hadif menjerit-jerit minta dilepaskan tapi... tidak ku hiraukan, aku tak nak kejadian itu berulang kembali...



p/s  ape Hadif nie ngat aku ngah main 'hide n Seek' kot???!!!! aduh anakku... bijaknya kamu berdiri di tempat   kamu hilang... bak kata pepatah... sesat jalan, kembali ke pangkal jalan... hehehehe... apakah mood aku sekarang ini??? mcm sedih tapi ko boleh gelak2 kan???!!! taw kat mak aku nie... sampai raya bebel tak habis... Dayah, jgn bocor rahsia kat mak erk..... janji??



Tuesday, August 16, 2011

English for Meeting

Assalamualaikum...

Bermula semalam aku berada di De Palma Hotel, Shah Alam sampai 17 Ogos. Walaupun Selangor bercuti

esk tp aku tetap bekerja, itulah dinamakan komitmen bekerja.. (wak!!!! lu!!!!!!!!!!) hahahaha...

This is my 1st time keluar berkursus pada bulan ramadhan... di kesempatan ini aku nak mengucapkan

bebanyak terima kasih kepada Ust. Afandi yang banyak membantu sepanjang Dr. Jalil tak sampai di      

De Palma.. ehhh!!! tak lupa kpd bosku, Ust Abrar...  terima kasih bebyk...( aku rase dah mcm wat speech menang Award jer) hahahaha...

ok see u next entry



Wednesday, August 10, 2011

sumer pun nak

Assalamualaikum


Hari ni dah masuk hari ke-10 umat islam berpuasa, aku jer yang lambat wat entri pasal puasa nie. Org lain dah berjela-jela dah cite pasal puasa, ada yang dah berbuka di luar pun. Aduhhhh!!!! nape ngan saya nie?? (saya??? iyer, tuan-tuan dan puan-puan... bulan puasa kena jaga tutur kata kita) hehehehe... setahu aku, ari pertama puasa jer aku dah kuarkan perkataan macam-macam.... Eh???!!! aku dah dengar lagu rayala... yerla skrg nie leh pasang MP3, download jer kat 4shared.... macam-macam lagu raya ko dapat. tak macam dulu-dulu, terasa meriah betol kalo nak raya, mana taknya dekat-dekat nak raya baru kuar lagu raya kat radio. bestkan puasa masa zaman budak-budak dulu??? asal solat terawih jer aku ngelat, surau kat umah aku tue terawihnye wat 21 Rakaat, aku macam biasa r, wat lapan rakaat jer... eh! solat mse tue pun macam tak senang ar sbb dah dengar orang duk bakar mercun+meriam... ish!!! serius bedebar-debar jantung aku menunggu bilalah aku nak abis solat nie...?? abis jer solat, aku pun dengan cepatnya packing telekung pastu pas kat kakak aku suh bawa balik umah... aku lak??? hmmmm.... join kawan-kawan aku main mercun ar, time tue nak join abang-abang aku, dorg tue tak bagi... alasannye, dorg main meriam besi... aku pun tak paham sebenarnya, kalo korang penah main meriam besi tue, mungkin korang taw ar!!! tp bunyi die.... MASYAALLAH!!!! memang kuat giler!!!!! aku pun tak berani sebenarnya... hahahahaha.... 

Pastu, macam biasa... sampai jer umah, mak aku bagilah hadiah bulan puasa kat aku sebab ngelat solat terawih... hahahaha (padan muka aku!!!! sape suh nakal sangat!!!!) Tapikan....... time bulan-bulan puasa mcm nie ar aku amik kesempatan leh kuar malam main-main kat luar.... kalo tak, jangan harap!!!!! ko nak jadi ape??? sebab tue aku bagi alasan aku gi solat terawih.... hahahahaha...


p/s : aku memang tak nak attachkan apa-apa gambar pun sebab aku nak bercerita macam karangan Bahasa Melayu.... (kalo cikgu BM aku bacalah blog aku nie, mati aku!!!! sebab ayat tunggang langgang) AMPUNKAN SAYA CIKGU!!!!!

*jap-jap, apa kaitan tajuk ngan cite aku nie hah??? takde kaitan??? suka hati akula!!! sebab aku yang taip...



Saturday, June 25, 2011

tahniah sepah

assalamualaikum

kerja melawak bukan suatu kerja yang mudah... nak wat org ketawa dengan lawak kita tp kengkadang tak lawak pun... lagi-lagi nak wat lawak secara spontan... memang tak ar kan!!!!


so, aku nak ucapkan tahniah kepada semua peserta maharaja lawak, lagi-lagi yang masuk final malam tadi...
sumer memang lawak pecah perut... aku memang mengikuti Maharaja Lawak nie dari episod 1 lagi, SEPAH memang patut menang sebab dorg ni konsisten dalam melawak, tak penah pun wat lawak, org tak gelak... bak kata apek bujak lapok tahun 2000... memang kelakar diaorang nie...

yang lain-lain tuh ade gak ar masa-masa, die wat lawak tapi orang tak gelak... aku memula memang nak kan SEPAH menang tp bila diteliti balik, JOZAN dah memang ada peminat tersendiri so tak mustahil dorang leh menang tp dari tiap-tiap minggu SEPAH telah berjaya menarik hati ramai penonton jadi tak mustahil SEPAH leh menang... kumpulan yang memang lawak!!!!!



tahniah sekali lagi SEPAH....

Tuesday, June 21, 2011

percutian

Assalamualaikum


last entry aku ada bitau nk gie becuti di sg. congkak kan??? laaa.... adalahhhh... cuba tgk balik.... xpun masuk kat entry nie.  ok, skrg u all layan r gambar2 di sana... cantik gak tempat tue... 

pepg lg time nie... tp yg penting mak aku turun dulu... hehehe

tgkla tempat die... best tak???

yang nie lagi clear...

tengok!!! pakar masak, sambil dukung ank pun leh masak... (action jer tue)

so sweeetttt!!!!!

padahal api time nie tengah marak tp nk begambar punye pasal leh lak lupekn sekejap

suasana BBQ
amacam???? mengancam tak??? aku sebenarnya tak penah dengar pun nama tempat nie... SG. LOPOH.... serius!!! ke aku sorg jer tak penah dengar??? yerla kalo nk pi mandi sg. mmg ktorg ke sg. congkak. selain tue, sg. Gabai... tue jerla pun... rupa2nya banyak tempat lagi yang menarik... nie yang nak wat trip cuti2 malaysia nie... hehehehe...

ok bye... c u next entry!!!!!

Friday, June 17, 2011

tiada kata secantik bahasa

Assalamualaikum


tetibe jer tajuk entri kali ni mcm tue lak... sebenarnya langsom tiada kaitan ngan sory yg aku nk mori nie... hari nie dah hari Jumaat bersamaan dengan 15 Rejab... aduhhh!!!! bukan aduh! salihah.... tp aku nk bitau sekejapnya masa berlalu, ini bermakna hidup kita makin singkat.... amalan belum bertambah lagi, org ckp masih di tahap minimum.... apa nak jadi ngan ko nie???? ish!!! ish!!! ish!!!








balik keje nie aku nak kena packing barang lak coz esk aku dan family suami akan pi berkelah dan berkhemah di Sg. Congkak... acually bkn bekhemah pun ktorg sewa chalet.. sound gud, serius aku tak penah pun pi tido kat sg. congkak, coz telalu dekat ngan umah... biasanye ktorg balik hari jer, pegi pagi n balik petang tue jer... tp kekdg tak smpai ptg, dah balik.... mcm2 aktiviti yg telah di aturkan oleh adik ipar aku... sbnrnya aktiviti masak jer pun... lain2 aktiviti adalah aktiviti mandi sampai sejuk beku... hehehehe







yang amat merisaukan aku sekarang nie, anak aku yang sulung mengalami batuk teruk sejak malam tadi pas minum susu jer terus muntah2... nie lagilah memeiningkan kepala, mcm mna die nak mandi dengan keadaan air yang sejuk dan kondisi badan yang kurang stabil... dengan itu, kami suami isteri telah berpakat agar membawa bekalan ubat-ubatan yang mencukupi, ini kerana dua hari asyik berendam dalam air sungai, yang sihat pun akan jadi tak sihat lebih kepada selsema yang akan melanda....
maka bekalan kami adalah :-


  1. Ubat Batuk Hurix's (ubt nie elok tau! pengasuh ank aku yg suggestkn... die ada madu n gamat so kalo batuk, tekak tak luka.)
  2. Minyak yu yee cap limau (untuk elak kan cuaca sejuk waktu malam)
  3. Vicks (tuk sapu kat dada, kalo dah batuk teruk sangat)
  4. Minyak Ikan KOD @ Scott's Emulsion (penting gak nie, bagi mengelak selsema)
  5. Stokin yang mencukupi tuk anak...
  6. ubat nyamuk (Ridsect) takot2 ada nyamuk
  7. pakaian yang mencukupi
Apa lagi erk??? ntahlah!!!! yang aku tau list aku ada kat umah... harap2 takde barang yang tertinggal, walaupun dekat tapi nama nak patah balik memang jangan harap!!!! tak kuasa aku!!!!


okey!!!! selamat berhujung minggu!!!!!!



byeeee!!!!!!!

Tuesday, June 14, 2011

tak terkata

Assalamualaikum

arini nie aku rasa mcm nak diam jer... takde mood nak ckp tp nk beblog, leh lak yer tak????
aku pun tak paham nape aku jadi mcm nie hari nie...??? adakah kerana tension keje???
btol gak... dua menjak, tiga menjak nie mmg aku byk sangat keje then sumer nak urgent!!!
manalah aku tak jadi mcm nie tp kalo dah tanggung jawab, aku terima jerlah... itulah lumrah bekerja di bawah orang nie...





macam mane......










kalauuu........









aku yang jadi bos......?????







hmmm......







tak leh bayang kan???? aku pun penah tepikir gak kalo aku jadi bos satu ari nanti.... dengan otak aku yang giler2 nie.... habisla staff aku... bukan kata staff, ngan kompeni2 aku skali lingkup ngan aku... tp insyaAllah... kalo ada rezeki aku kan smbg blaja n capai impian aku... bukan nak jadi bos... tp nk jd sesorg yg at least ada something... insyaAllah....


ok... bye....

Monday, June 13, 2011

everytime

Notice me, take my hand
Why are we strangers when
Our love is strong
Why carry on without me


Everytime I try to fly, I fall
Without my wings, I feel so small
I guess I need you, baby
And everytime I see you in my dreams
I see your face, it's haunting me
I guess I need you, baby

I make believe that you are here
It's the only way I see clear
What have I done
You seem to move on easy


And everytime I try to fly, I fall
Without my wings, I feel so small
I guess I need you, baby
And everytime I see you in my dreams
I see your face, you're haunting me
I guess I need you, baby


I may have made it rain
Please forgive me
My weakness caused you pain
And this song's my sorry

At night I pray
That soon your face will fade away


And everytime I try to fly, I fall
Without my wings, I feel so small
I guess I need you, baby
And everytime I see you in my dreams
I see your face, you're haunting me
I guess I need you, baby

Monday, May 30, 2011

pak ali dan pari-pari

Kisah ini boleh dijadikan pedoman supaya kita menjadi saorang yang tidak tamak...


Pada satu hari, Pak Ali pergi ke hutan untuk mencari kayu api. Pabila lalu kat kawasan tasik, Pak Ali tergelincir dan kapak buruknye terjatuh dalam tasik tu. Maka datanglah Pari Pari Tasik kepada Pak Ali.

Pari Pari: Kenapa dengan kau?

Pak Ali: Kapak aku terjatuh kedalam tasik.

Pari Pari pun menyelam dan kembali bersama kapak perak.

Pari Pari: Inikah kapak kamu?

Pak Ali: Tidak.

Pari Pari pun menyelam dan kembali bersama kapak emas.

Pari Pari: Inikah kapak kamu?

Pak Ali: Tidak, kapak aku buruk sahaja.

Pari pari pun menyelam dan kembali bersama kapak buruk.

Pari Pari: Inikah kapak kamu?

Pak Ali: Ya, itulah kapak buruk aku.


Pari Pari Tasik suka sikap Pak Ali yang jujur itu lalu memberikan ketiga tiga kapak itu kepadanya.


Pada hari lain pulak. Pak Ali berjalan di sekitar tasik yang sama bersama isterinya. Kali ni isterinye plak 
yang jatuh kedalam tasik. Pak Ali susah hati. Maka datanglah Pari Pari Tasik kepada Pak Ali.

Pari Pari: Kenapa kau bersedih?

Pak Ali: Isteriku jatuh kedalam tasik.

Pari Pari pun menyelam dan kembali bersama Christina Aguilera.

Pari Pari: Inikah isteri kau?

Sambil menangis Pak Ali menjawab... 'ya, itulah isteriku...'

Pari Pari pun marah, 'Sungguh ku tak sangka, kau yang jujur satu masa dulu telah menjadi tamak'.
Sambil menahan pilu Pak Ali menjawab, 'Aku bukan tamak, kalau aku kata 'tidak' pada Christina Aguilera... kau akan bawakan pula Britney Spears...kalau aku katakan 'tidak' juga, barulah kau bawakan isteriku...bila aku kata 'ya', kau akan berikan mereka bertiga padaku...'. Aku yang miskin ni tak mampu tanggung mereka semua'.

Hehee

Friday, April 22, 2011

ke kedah

Assalamualaikum

hari ni geng2 IPPI iaitu sektor di mana aku bekerja akan pergi ke SMKA Yan... Program ini di namakan team building seperti yang kamu semua sedia maklum bahawa team building ini adalah untuk membentuk kerja sepasukan... korg tanya nape jauh sangat??? aku pun tak paham, yang aku taula pengetua SMKA Yan tu dulu KU kat cinie... mgkn die bleh ar tolong pape yang patut masa kitorg kat sana... perjalanan akan bermula pada petang ini... pape nanti aku akan update erk... jgn ar sedih, 4 sure punya 1 hari nanti korg pun akan pergi gak team building nie... bukan tak nak ajak, tapi kalo dah bos ckp hanya di kalangan kami2 jer... jadi sy sebagai staff hanyalah akan berkata SYMP *bak kata dia*... ok nanti kita update lagi... korg nie jgn lupa baca lak... dah baca tue cer tinggalkan komen mana tau leh aku perbaiki mutu blog aku nie.... hahahahaha...


p/s sian kat anak2 aku... td dorg call terus rasa mcm nk nanges T_T.... disebabkan en. suami memahami maka die pun say bye.... jaga diri bebaik... hmmm....

Monday, April 18, 2011

hari yang penuh dengan hmmmm......

Assalamualaikum

oh! tempat aku selalu meluahkan perasaan, tahukah bahawa temanmu ini tengah berada dalam keadaan yang gundah gulana..... macam-macam yang jadi hari nie...


ok 1st, pepagi hari lagi dah hujan di tempat aku hujan turun pada jam 6.30 pagi iaitu waktu di mana aku tengah bersiap-siap mahu ke tempat kerja... rini aku hantar anak aku kat umah kakak aku (btol ker ayt aku nie???) bantai ar!!!! asal korang paham... yang tak paham tue sila-silalah bertanya.... ini adalah disebabkan oleh rumah pengasuh telah dilanda ribut pada hari jumaat maka bumbung-bumbung belum siap dibina pada hari ini .....actually tak jauh pun umah die ngan umah aku tp disebabkan hujan maka jalan menjadi sesak ini kerana sumer org kuar rini menggunakan kereta... sampai jer kat umah kakak aku, aku pun masuk dan hantar beg anak aku kat dalam... then salam-salam anak terus kuar... tuan laling mahu menggunakan pekan kajang, katanya ikot highway lagi sesak... aku pun ikot jer coz bukan aku yang bawa kereta... Alhamdulillah, betul kata tuan laling mmg tak sesak tp aku mula terpikir semasa berada betul-betul di depan hospital seraya berkata kepada tuan laling "abg, sy rasa kompom jam kat sg.ramal...." dan respon tuan laling hanya diam seribu bahasa... thennnnnnnn..... sampai jer kat sg.ramal, masin mulut aku nie, jam tahap gaban..... mmg jam giler sampai tak gerak kete.... haduuuhhhhh sedarlah wahai tuan laling yang isterimu ini dah lambat nak ke tempat kerja....


sampai jer di tempat kerja, dak qas bagitau die kena marah dengan ust.husnun disebabkan hal yang berlaku pada hari jumaat lepas yakni ketika itu ust. husnun berada di singapore... aku mintak maap dak qas, sian kat mu... kita bakor!!!! kita bakor!!!! takpe aku back up ko nanti erk... aku pun salah dalam hal nie... dorang tak bleh salahkan ko jer....ko dah cakap tak bleh tapi aku yang mendesak.... bos aku dah suruh masuk kan jadi aku hanya ikot arahan die jer... that's alll....


dan finally ust. Abrar nak jumpa aku after die habis meting petang nie.... nak tau apa yang terjadi??? tunggguuuu!!!!!




p/s : ishhhh cuak gak aku nie.... suka sangat miscomunicatioooonnnnnnnnn!!!!! (gaya ucop wilcha)

Thursday, April 7, 2011

bila kita sudah sedia untuk melepaskan

Assalamualaikum

aku sebenarnya takde mood skrg nie.. i don't no why.. but in my mind i was thinking bout my family... plzzz somebody help me!!!! apa yang patut aku buat bila aku dalam keadaan begini??? jiwa terasa kosong... mula ar nak layan lagu2 jiwang tapi masalahnya plak bila aku layan lagu berkenaan aku otomatik akan rase seperti nak tidur... hahahaha....



masa mula2 masuk keje di Unit Tesis SPS, UPM



setiap yang hidop pasti akan mati...


setiap pertemuan pasti ada perpisahan...


setiap yang datang pasti akan pergi...


itulah yang dinamakan lumrah hidup manusia...


tetiba tringat kat lagu taylor swift - fifteen... bestnya time tue.. andai masa boleh diputarkan semula aku ingin balik semula ke alam persekolahan, penuh dengan keceriaan... hidup seperti tiada masalah... wahai ibuku ampunkan anakmu ini...

tp selepas remaja pasti akan melalui zaman dewasa, masa ini akan diuji sejauh mana kematang kita sebagai seorg yang dikatakan matang... ehhmmmm... tp dalam kematangan pasti akan ada keanak-anakan... tu normal bagi seseorang yang bergelar perempuan.... sebelum kawin manja ngan keluarga, pas kawin manja lak ngan suami... sekasar mana perempuan pun lama kelamaan akan timbul kelembutannya... tp kene bersabarlah....


p/s : apa yang aku mengarut nie????  adakah aku nie ngah melayan jiwaku sendiri??? ntahlahhhh....

Thursday, March 24, 2011

kecomelan mereka....

all picture search by google... credit to google!!!!




comel tak???? comel kan..... suke tgk dorg nie.... lisa dah mcm betul2 mama mia nie... dua2 cumelll... i luv both of u!!!! muka lisa nie dah mcm muka  kak ain cuba ko tgk kat link nie L.O.V.E betul x??? korg pasan x??? tak caya??? cuba comparekan... sama kan....????

akan sampai masanya....

Andai ku tahu….
Kapan tiba ajalku…
Ku akan memohon Tuhan tolong panjangkan umurku…

Andai ku tahu…
Kapan tiba masaku…
Ku akan memohon Tuhan jangan kau ambil nyawaku…
Aku takut akan semua dosa dosaku…
Aku takut dosa yg terus membayangiku…

Andai ku tahu…
MalaikatMu kan menjemputku…
Izinkan aku mengucap kata taubat padaMu…
Aku takut akan semua dosa dosaku…
Aku takut dosa yg terus membayangiku…

Ampuni aku dari segala dosa dosaku…
Ampuni aku menangis ku bertaubat padaMu…
Aku manusia yang takut neraka…
Namun aku juga tak pantas disurga…

Andai ku tahu….
Kapan tiba ajalku…
Izinkan aku mengucap kata taubat padaMu…
Aku takut akan semua dosa dosaku…
Aku takut dosa yg terus membayangiku…
Ampuni aku dari segala dosa dosaku…
Ampuni aku menangis ku bertaubat padaMu


..................................................................................................................................................................

bila aku hayati balik lagu nie, mmg aku rasa makin dekat.... hidup nie bila masuk jer hari esok maka makin dekatlah kita untuk sampai ke ajal kita... sbg hamba Allah aku sendiri tak pernah terlepas dari membuat kesilapan... dari itu... aku ingin memohon ampun dan maaf kepada sesiapa yang mengenali diriku ini... kalo nk jmpe balik, mmg xterjumpa yerla sumer dah wat hal masing2.... tp selagi belum dimaafkan, kita mmg tak terlepas dari membuat kesilapan... menginsafi diri sendiri....

Tuesday, March 22, 2011

ketenangan yang abadi

Assalamualaikum...

Entry kali nie aku nk share perihal mak aku ke Tanah Suci... mak aku baru 1st time ke sana, bila balik ke malaysia macam-macam hal yang jadi. Mungkin ini adalah dugaan bagi hamba-hambanya yang soleh.... memang nampak kelainan, setiap kali mak aku bercerita mengenai Umrah, mak aku akan terasa sedih... Alhamdulillah ya Allah ko telah berikan mak ku kesempatan untuk sampai ke sana... harap-harap lepas nie, mak akan selalu ke sana lagi... betullah org menyebut situlah sebenarnya tempat yang secantik-cantik tempat di dunia nie hanya dengan izinNya sahaja kita dapat samapi ke sana.







Sekian dulu tuk paparan hari nie... wassalam...

Tuesday, March 15, 2011

sama tapi tak serupa...

Assalamualaikum...


entry kali ni berkisarkan 'sama tp xserupa' hmmm... mcm mne tue erk??? haa... ini jawapannye... alkisah... kire sepupu en. suami dtg ke rumah dan bawa anaknya... aku kat dalam umah waktu sepupu kpd en. suami smpi tetiba bapa mertuaku memanggil...


bapak: hidayah!!!! hidayah!!!
aku: ye.... kejap2...
bapak: meh kuar jap tgk nie...


aku pun dengan mengikut perintah kuarlah tgk apa yang berlaku...


aku: haaaaa!!!!!!!!! (mmg terkejut gak, bukan ckit2) mcm adikla...
bapak: hahahahaha....


then bapa mertuaku memanggil mereka masuk dalam umah...


seee.... the result...



aku tgh tgk cermin ajaib ker nie???

sama x???
respon yg diberikan oleh kedua2nya pun sama... hehehehe




rupa-rupanya, aku dapat tau... yang en. suami masa kecik2 dulu pun muka sama ngan bapak kpd budak ni... so, no wonderla muka dorg nie pun hampir serupa... hehehe

Sunday, March 6, 2011

mak sy gi umrah..

Assalamualaikum....

Alhamdulillah pada 3 Mac 2011 wat pertama kalinya mak aku akan menjejakkan kaki ke Tanah Suci Mekah... Memang yang first time nie membuatkan mak aku berdebar2.... Salam ngan anak2 jer mesti nak nangis... Macam2 dugaan B4 mak aku nak ke sana... Harap2 mak kat sana sihat hendaknya... k kita layan gambar masa kat airport 


nie adik ku yg paling kecik (kire bongsu r)

Abg iparku n anak2... kakakku menjaga kereta jap nnt die masuk lak

ape motif gambar nie???

aku dan mak...  i luv u!!!

korg prasan x??? ada cahaya yg kuar dr muka aku??? welll.... (alamak mcm riak r plak)
kasihku melimpah ke dalam hatimu...
para peserta yg turut menghantar ibuku ke KLIA



 korg mesti tertanya2 kan mana ank ku??? hehehe... aku tinggalkan bersama2 ayahnya disebabkan oleh, ktorg kena berada di KLIA pd jam 4pagi... sian kat anak aku kalo aku bw depa skali...


ok kita jumpa lagi...




Monday, February 28, 2011

lepas satu... satu....

Assalamualaikum...

minggu lepas tanggal 21 Februari 2011 maka tamatla perkhidmatan Pengarah di bahagian aku nie... kire bersara wajiblaa.... walaupun aku nie baru lagi di bahagian aku, tp pengarah nie tersangat2lah baikkk... kire respek ar aku ngan die nie... jumpe kat mana2 pun mesti senyum... tak pernah sekali pun tengok die marah, masam muka or wat... keje byk pun tp serius die mmg bos yang baikkk... bukan aku ckp pengarah baru nie tak baik tp biasela lumrah manusia, org yang takdelah yang dikenang2... pengarah baru nie dulu TP die kami gelarkan sebagai 'UNCLE SONGKOK' die ni lagi r... baik nk mamp.... ktorg kalo wat pape mesti tekantoi ngan die nie... aduhhhh!!! dahla die dah naik pengarah, so die dah masak sgt dengan kenakalan staf2 die.. terutama skali PA die... hahahaha...... iem jgn marah haaa....

tanggal 25 Februari 2011 plak TP (Timbalan Pengarah) plak mengikut jejak... aduhhh!!! tak dan nak hilang sedih pengarah pergi... die pun ikot same... bersara wajib gak... sekarang nie, ada 3 kekosongan untuk jawatan TP.... sapa2 yang berhajat nak jadi TP boleh r apply... tp dalam mimpi jerla... hahahaha.... ok, berbalik pada kisah TP yang bersara nie... die nie mmg lawak orgnya... aku nie kalo jumpe die, tak sah kalo tak tegur die... aku nie walaupun pemalu tp kalo bab2 menegor org (bagi salam r) aku tak malu ckit... hehehehe (mcm mne tue??? lantak korg r...) jadi mmg trase sgtla... sedih jer... tp die relax jer... tak nangis pun... mgkn dah mmg lumrah nak wat mcm mane kan...


p/s harap2 Mantan pengarah dan TP berbahagia selepas bersara nie... leh relax2 coz sblm nie asyik meetinggg jer.... nie duk umah bercucuk tanam plak... semoga kita jumpa lagi!!!!!

Friday, February 18, 2011

bahagianya hidup.... Episode 2

Assalamualaikum...

Ari Jumaat sumer sedia maklum waktu rehat lama.... dan dari itu, kami bertiga dianggotai Gadis Merah Jambu,  kak d'la, dan aku sendiri telah pergi ke karaoke.... hahahahaha.... mmg lawak tak hingat.... sore mcm hampeh tp prasan sore sedap mcm siti nurhaliza... hahahaha... at least leh hilangkan tension... bukan ktorg wat bukan2 pun... bertempat di Giant Equien... mmg beshhh tempat karok tersebut... dan ahli2 yang berkaitan dengan aktiviti tersebut mmg sporting habissss.... sayang korg!!!!!! walaupun kak dil tue sakit mata tp still layan kerenah ktorg yang mcm2 nie... hehehehee.... aku rase aku akan gelak sampai ke petang.... pagi td mcm takot sb telah di tegur oleh uncle songkok, main make up2.... takoooooottttttttt!!!!!! seriusssss weyhhhhh..... kawan2... nanti kt gi lagi nak?????? (mengharap sangat2) hehehehe...

ok daaaaaa......

Thursday, February 17, 2011

bahagianya hidup....

Assalamualaikum...

Arini sumer pegawai kat opis aku xder jadi akulah pegawai tuk arini... hehehehe sukernyer.... tapi.... dalam suke2 pun still ade gak yang tak puas ati ngan kesukaan aku nie... ade jer yang datang mengganggu... ishhh!!!! tp betol gak sebagai seorang pekerja kt kene jujur... tp tulah, tempat keje aku memang takde keje kalo pegawai tak arahkan... jadi.... macam mane??

dua tiga empat menjak nie ada seorang hamba Allah ni... ntahla mybe die jelez ngan aku kot... ape yang aku wat sumer salah kat mata die... tp aku still ngan kepala giler2 aku, aku wat tak reti jer... ngat aku nak layan sangat kejelezan ko tue!!!!!!! ape aku heran... yang penting aku happy... aku tak kacau hidop ko!!!! kalo ko bahagia, aku pn tumpang senang same... tumpang bahagia sama... tp masalahnyeeee..... kenapa kalo aku bahagia, ko cemburu???!!!!!! apa yang tak kena????!!! aku tak pahamla orang mcm ko nie..... ko elok kawan ngan ORANG UTAN... baru ko paham bahasa ckit.... tp kat cnie jer aku marah2 juz nk meluahkan perasaan.... pas aku type nie... aku pn dah lupa, apa masalah yang ko bagi kat aku... aku cume anggap ko seorang yang tak matang... jadi kalo aku layan ko, aku pun tak matang... so, baik aku tak payah layang... senanggggg.... k chowwww!!!!!


relax bro!!!! jd mcm wa nie....

Tuesday, February 8, 2011

Anniversary

Assalamualaikum...







Pada 19 Januari 2011 genaplah 3 tahun ikatan perkahwinan kami... aku berharap sesangat agar ikatan ini akan kekal hingga ke Akhir Hayat.... aku bagi coklat  kat suami aku walaupun pada hakikatnya aku yg telah menghabiskan coklat berkenaan... buruk siku!!! tp ape aku kesah janji coklat die mmg sedap!!!! thanx 2 chocolazad.. mmg mantop!!!!!

Kenangan Abadi






ikhlas dari kami tuk kak ida...
 Assalamualaikum..

kenangan di hari terakhir kak ida... harap2 kak ida sukses di tempat baru... jangan lupakan kami yer!!!!

Kehidupan

Assalamualaikum

entry kali ni aku nk bercerita tentang kehidupan... kehidupan ape?? haiwan laut?? darat atau sebagainya... dah tentula kehidupan aku takder kaitan langsung atau tidak langsung dengan haiwan.. tp aku suke kucing... nak bela tak bleh sbb suami aku ni alergik ckit ngan bulu2 binatang nie, kang datangla selsema die... (tetibe tringat kat kucing yg mak aku pernah bela).

1st, kehidupan selepas mempunyai 2 org anak... mcm2 gak kerenah dorg nie... walaupun masih kecil lg tapi dah nampak bahawa dorg nie tersangat2la rapat... kalo abang takder, adik akan mencari... dan kalo adik takder, abang die lak yg mencari... tu belom dikire lg ble kenakalan dorg begabung, kompom pening mama die nanti.... tp aku akan pastikan setiap perilaku dorg akan aku rakamkan buat kenangan tuk diri aku sendiri.. i luv both of u!!!!





video

                                               *besday anak sulongku yg ke-2 tahun...


2nd tentang kawan2 di tempat kerja, aku dah mula bekerja start tahun 2007 di UPM hehehe... malu lak nk ckp, kat citula aku bertemu dengan suamiku tersayang... then alhamdulillah pada tahun 2009 aku telah mendapat tawaran bekerja di KPM lak... di UPM kawan2 sumer memang best tp biaselah ade pahit dan ade manisnya... adat berkawanla... kerja di UPM dah sememangnye tension, dengan mengadap studentnye, mengadap pensyarahnye.. mcm2 kerenah tp disebabkan aku ada kawan yg kepala giler2 so, tension 2 bukan lagi masalah tp telah dijadikan sebagai satu jenaka... bukan aku ckp student or pensyarah lawak erk... aku ckp kwn2 aku yg bleh releasekn tension aku sewaktu bekerja... aku sampai rase cepatla esk hari sbb nk gi keje..... di KPM lak, kebetulan aku masuk terus berkenalan dengan PN. A**** AKA kak D**, die nie mmg 1 kepala ngan aku, syok kwn dgn die die xkisah ape org nk ckp pasal die janji die happy... dulu bhgn aku di Putrajaya tp telah dipindahkan ke Cyberjaya... mule2 mmg kami taknak sampai ade yg mintak tukar bahagian sbb taknak berpindah ke Cyberjaya tp bile dah pindah rupe2nye lagi syok Cyber dr Putrajaya... lagi meriah kat cnie... pepagi jalan tak jem... kire saujana mata memandang, takdela tgk kete sebelah jer tetiap ari... mmg lengang jer jalan... dah paling best, tempat mkn sumer area2 sini... dengar dulu kat Cyber makanan sumer memahal tp hakikatnye mana ada... ok jer aku rase, tah2 murah lagi kot kat Cyber dari Putrajaya...